top of page

SM systém – cvičenie, ktoré Vám vráti zdravie

Updated: Apr 7, 2022

Predstavujeme Vám novinku v Rehane – SM systém


Máte bolesti chrbta, diagnostikovali Vám poškodenie platničky, trápi Vás skolióza, haluxy (vbočené palce), alebo by ste sa chceli naučiť, ako správne držať Vaše telo? Máte pocit, že potrebujete urobiť niečo dobré pre svoje telo, zregenerovať, zacvičiť si a naučiť sa niečo nové? Tým správnym riešením je metóda SM systém. Táto metóda je v  oblasti fyzioterapie veľmi známa a možno ste o nej počuli aj vy. Ak nie, radi Vám ju priblížime.


SM systémom som dokázala pomôcť pacientovi s akútnou bolesťou v driekovej oblasti. Mal veľké bolesti pri chôdzi, sedení a ležaní. Metódu SM systém cvičil tri mesiace a počas liečby bol PN. Nebol schopný pracovať ani vykonávať bežné denné činnosti. Na začiatku cvičenia stále pociťoval bolesti ale postupom času sa zmierňovali až napokon úplne vymizli a pacient sa mohol vrátiť do práce. Cvičil pravidelne viackrát denne pod dohľadom fyzioterapeuta ale aj doma. Dnes už nemá žiadne bolesti a funguje naplno v práci. Počas cvičenia sa mu zlepšilo aj celkové držanie tela.


Sedavý spôsob života, nepriaznivo vplýva na náš pohybový aparát. Metódou SM systém dokážeme z hľadiska fyzioterapie telu prinavrátiť svalovú harmóniu, funkciu a zabezpečiť vzpriamené držanie tela. Metóda je vhodná aj pre tehotné ženy, seniorov alebo pre športovcov ako spôsob regenerácie.


Hlavným princípom metódy SM systém je aktivácia svalových špirálových zreťazení. Aktivujeme svaly, ktoré sú oslabené a naopak svaly, ktoré majú tendenciu skracovať sa uvoľníme. Dochádza k harmónii medzi svalmi. Naučíte sa ako správne dýchať, ako správne aktivovať bránicu, ktorá je hlavným dýchacím orgánom. Zlepšíte si kondíciu, budete sa cítiť aj po psychickej stránke lepšie, že ste urobili niečo prospešné pre svoje telo. SM systém je výborným pomocníkom ako sa naučiť držať naše telo vzpriamené a vyrovnané.

Veľkou výhodou SM systému je to, že ho môžete cvičiť u seba domova, v kancelárií, alebo napríklad aj na dovolenke. Pri cvičení SM systému je hlavnou pomôckou elastické lano s pútkom. Lano je potrebné umiestniť do výšky lakťov a nižšie. Čiže nepotrebujete žiadne iné pomôcky ani veľké priestory k tomu, aby ste si mohli zacvičiť. Ďalšou výhodou metódy SM systém je dĺžka cvičenia. Stačí Vám cvičiť pár minút denne. Dôležitá je kvalita cvičenia, nie kvantita. Ideálom je striedať cvičenia pod odborným dozorom fyzioterapeuta a cvičením doma.


Pri metóde SM systém dochádza k jemnej trakcii chrbtice (natiahnutie), čím máte pocit, že rastiete do výšky. Zužuje sa obvod pásu a chrbtica sa vyrovnáva do stredovej línie. Cvičenie si vieme prispôsobiť podľa možností a zdravotného stavu pacienta a to už či hovoríme o cvikoch, záťaži, sile, rýchlosti, dĺžke a intenzite cvičenia. Vždy rešpektujeme bolesť. SM systém je veľmi vhodný aj ako prevencia proti blokádam chrbtice, skráteným svalom alebo prevencia proti poruchám veľkých kĺbov ako sú bedrové, kolenné, ramenné kĺby.


Našli ste sa v článku? Zaujal Vás SM systém? V tom prípade sa na Vás v Rehane tešíme, ako si spoločne zacvičíme k bezbolestnému životu.

Naše kontakty:


📱0907 568 443

💻rehanfyzio@gmail.com

⌨️správa na FB (Rehan Fyzio)

📸správa na Instagrame (rehanfyzio)

🗺SNP 763, Nová Dubnica



Ak sa Vám článok páčil, zdieľajte ho so svojimi blízkymi a dajte Rehanu na Facebooku “Páči sa mi to” a na Instagrame "Follow". Dostanete sa tak k pravidelne publikovanému materiálu, ktorý Vám môže pomôcť.


207 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page