top of page

Reflexná masáž chodidiel

Updated: Apr 11, 2022

Metóda reflexnej masáže chodidiel vychádza z poznatkov, že všetky zakončenia ľudského tela, vyúsťujú do reflexných plôch, ktoré zodpovedajú, príslušným orgánom alebo oblastiam tela. Takéto body sa nachádzajú aj na chodidlách. Dá sa povedať, že chodidlo predstavuje "zmenšený obraz ľudského tela".


Správnym stláčaním a trením bodov na chodidle je možné spoľahlivo nájsť problémové miesta v ľudskom tele. Keď reflexné body na chodidlách pri stlačení reagujú bolestivo, "prezrádzajú" postihnuté svaly, kĺby alebo vnútorné orgány.



Reflexná terapia chodidiel využíva radu tlakových techník, ktorými stimuluje konkrétnu reflexnú oblasť chodidiel, s úmyslom vyvolať užitočnú odozvu v iných častiach tela. Tento "zrkadlový obraz tela na chodidlách" pomáha reflexným terapeutom, zamerať sa na správnu partiu chodidla, ktorú treba masírovať. Reflexné body na chodidlách sú spojené s určitými časťami tela. Reflexológia tieto body stimuluje a následne v tele cítiť, vlny uvoľnenia.


Reflexná masáž dokáže aj vyladiť a vyčistiť organizmus, ktorý je oslabený napr. dlhodobým užívaním liekov. Okrem iného je aj príjemným relaxom pre unavené nohy s mnohými pozitívnymi účinkami pre telo aj myseľ.


Indikácie: Reflexná masáž je vhodná pre všetkých, ktorí majú “unavené” chodidlá, vykonávajú prácu v stoji, ale aj pre každého, kto sa potrebuje zastaviť a vychutnať si oddych.Tiež sa osvedčuje ako doplnková liečba pri problémoch s krčnou a bedrovou chrbticou, pri migréne, ale tiež u autoimunitných ochorení, s ktorými si klasická medicína často nevie rady. Ako napr. astma, artróza alebo alergia...


Kontraindikácie:


- akútne zápaly tkanív alebo orgánov, ktoré si vyžadujú chirurgické riešenie

- stavy, ktoré si vyžadujú pokoj na lôžku ( akútna dna, infarkt myokardu, respiračná insuficiencia )

- horúčkové stavy

- infekčné ochorenia

- nádory, akútne zápaly v povrchových tkanivách



Zaujala Vás reflexná masáž chodidiel? Máte záujem vyskúšať jej skvelé účinky na vlastnej koži? Stačí sa nám ozvať na ktorýkoľvek, z uvedených kontaktov :


📱0907 568 443

💻rehanfyzio@gmail.com

⌨️správa na FB (Rehan Fyzio)

📸správa na Instagrame (rehanfyzio)

🗺SNP 763, Nová Dubnica


A ak chcete ďalšie tipy k lepšiemu zdraviu, pozrite si aj náš Youtube kanál.


Autor: Richard Šramka

103 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page