top of page
Writer's pictureNatália Šedíková

Piriformis syndróm – názov strašidelný, riešenie jednoduché

Updated: Apr 7, 2022

V dnešnom článku Vám ukážem, že brnenie a tŕpnutie, ktoré prechádza z drieku do nôh nemusí byť vždy problémom platničky.

Musculu piriformis, teda v preklade hruškovitý sval sa nachádza v oblasti panvy za sedacím nervom (ischiatický nerv). Je to malý, plochý sval, v hĺbke pod sedacími svalmi. Hruškovitý sa volá preto, lebo pripomína svojim tvarom hrušku.

Funkciou hruškovitého svalu sú pohyby v bedrovom kĺbe: vonkajšia rotácia, ohnutie ale aj odtiahnutie bedrového kĺbu. Tiež je dôležitý ako stabilizátor, napríklad pri chôdzi či športe alebo iných pohyboch dolnej končatiny.

Pri Piriformis syndróme dochádza k utláčaniu ischiatického nervu, na ktorý piriformis tlačí. Dôvodom je skrátený sval, ktorý zvýši svoje napätie a aj svoj objem. Piriformis sa skracuje najmä pri dlhodobom sedení, častom šoférovaní, pri behu, alebo ako poúrazový stav.

Pri syndróme piriformis sú prítomné tieto príznaky: vysoká citlivosť na dotyk, obmedzený pohyb v bedrových kĺboch, možná bolesť v oblasti driekovej chrbtice („kríže“), bolesť v kostrči, na zadnej strane stehna, či lýtka. Dochádza k odľahčeniu končatiny, krívaniu a to môže spôsobiť až vznik nesprávneho stereotypu chôdze. V končatine môžeme pociťovať mravčenie alebo brnenie.
Základom riešenia tohto problému je správna diagnostika týchto ťažkostí. Je nutné odlíšenie syndrómu piriformis, od problémov spôsobených poškodením medzistavcovej platničky.


Najlepšou liečbou je však prevencia. Preto sa vyhýbajte dlhodobému sedeniu, šoférovaniu a ak máte takýto typ práce, snažte sa čo najčastejšie vstať a prejsť sa, prípadne sa ponaťahovať.

Ďalšou alternatívou je strečing, ideálne dynamický. Ten pohyb je jednoducho malý zázrak 🙂
Ak si nie ste istí, či viete, ako správne cvičiť, alebo pociťujete niektorý z príznakov Piriformis syndrómu a chceli by ste prísť na diagnostiku, rezervujte si svoj termín u nás. Môžete na to použiť ktorýkoľvek z kontaktov:


📱 0907 568 443
💻 rehanfyzio@gmail.com
🗺 SNP 763, Nová Dubnica
🖱www.eshop.rehanfyzio.sk


761 views0 comments

Comments


bottom of page