top of page

Pandorina skrinka – panvové dno

Updated: Apr 7, 2022

Prečítajte si, akým problémom môžete čeliť, ak zanedbávate panvové dno.


Pelvic_floor_-_cranial_view

Panva – pohľad zhora


Panvové dno je pre veľa ľudí záhada. Nevedia, čo si majú pod týmto slovným spojením predstaviť a pre tých, ktorí to vedia, je to často tabuizovaná téma. Dnes by som Vám rada odhalila aspoň niečo o panvovom dne. Ako vyzerá, čo má za úlohu a aké problémy s jeho nesprávnou funkciou môžu vznikať.

Pod pojmom panvové dno rozumieme skupinu svalov, ktoré máme uložené v našej panve a vytvárajú akúsi pomyselnú misku, ktorá, ľudovo povedané, bráni vypadnutiu orgánov z brušnej dutiny. Okrem tejto funkcie zastáva aj veľmi dôležitú úlohu v našom pohybovom aparáte a to je stabilizačná funkcia. Spolupracuje s ostatnými svalovými skupinami trupu, aby spoločne zabezpečili stabilizáciu chrbtice a my sme sa tak mohli hýbať tak, ako sme boli pôvodne „navrhnutí“. Ale čo čert nechcel, naša pohybová aktivita sa akosi vytráca z nášho života a naše telo trpí. Okrem iného aj naše panvové dno.

Najčastejšími dysfunkciami panvového dna sú hypotónia panvového dna (znížené napätie svalov, tzv. ochabnutie) a naopak, hypertonus panového dna (zvýšené napätie, tzv. stuhnutie).


Problémy spojené s hypotóniou panvovej svaloviny (subjektívne problémy):

– problémy s bolesťou chrbta

– znížený pôžitok pri pohlavnom styku

– stresová inkontinencia (únik moču)

– problémy s dosiahnutím orgazmu, až anorgazmus (úplná neschopnosť dosiahnuť orgazmus)


Problémy spojené s hypertonusom panvového dna (subjektívne problémy):

– bolesti spodnej časti chrbta, ktoré sa prenášajú aj do oblasti SI kĺbov („kríže“)

– bolestivosť kostrče

– bolesť v podbrušku

– bolesť hlavy

– bolestivá, nepravidelná menštruácia, často spojená s bolesťami hlavy

– bolesť vystrelujúca z brucha do slabín

– bolesť na vnútornej strane stehien

– znížená tolerancia statickej záťaže v stoji

– bolestivý pohlavný styk

– sterilita (neschopnosť otehotnieť)

– opakované potraty v prvých týždňoch tehotenstva

– bolestivá stolica, ako keby zhoršené hemoroidy

– asymetrické postavenie panvy („krivá panva“)


Ako vidíte, problémy s panvovým dnom sa prejavujú množstvom problémov, ktoré na prvý pohľad nemusia s panvovým dnom súvisieť.

Príkladom môže byť aj naša prax, kedy nás navštívil jeden mladý klient s bolesťami v triesle. Aj napriek tomu, že už pred návštevou Rehanu skúšal tradičné rehabilitačné postupy, akými sú napr. strečing, nedosahoval požadovaných výsledkov.

U nás v Rehane sme si ho vyšetrili a po náležitej diagnostike problému, nasledovalo ošetrenie panvového dna. Po približne 5 minútovej terapii klient okamžite zaznamenal zlepšenie a na základe jeho spätnej väzby z nasledujúcich týždňov, sa mu bolesť objavuje iba po nadmernej fyzickej záťaži a nie pravidelne, ako predtým.


Aplikáciou techniky na uvoľňovanie panvového dna je možné prostredníctvom krátkej terapie zaznamenať výrazné výsledky v minimalizácii problémov, akými sú bolesti chrbta a hlavy, bolesti v oblasti slabín a podbruška (častý problém u športovcov), bolestivá menštruácia (efekt uvoľnenia panvového dna je možné pozorovať už v nasledujúcom cykle) a sterilita.


Naša Kika a ja, sa venujeme, okrem iného, aj metodike podľa L. Mojžíšovej a týmto spôsobom ošetrenia panvového dna, sme pomohli už desiatkam klientov. Krátke vyšetrenie a terapia Vám môžu pomôcť zbaviť sa bolestí, ktorých riešenie už možno dlhodobo odkladáte.

Výhodou je, že terapia prebieha s úsmevom a na základe vysoko individuálneho prístupu ku každému klientovi.


Rezervujte si svoj termín na ošetrenie panvového dna u nás na:


📱0907 568 443

💻rehanfyzio@gmail.com

⌨️správa na FB (Rehan Fyzio)

📸správa na Instagrame (rehanfyzio)

🗺SNP 763, Nová Dubnica



Ak sa Vám článok páčil, zdieľajte ho so svojimi blízkymi a dajte Rehanu na Facebooku “Páči sa mi to”. Dostanete sa tak k pravidelne publikovanému materiálu, ktorý Vám môže pomôcť.


Autor: Mgr. Natália Šedíková



185 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page