top of page

Obezita a fyzioterapia

Updated: Apr 7, 2022

Objavte v článku, ako Vám môže pomôcť fyzioterapeut v boji proti nadbytočným kilogramom tak, aby ste dosahovali výsledky konštantne.


obesity (1)

Obezita je civilizačné ochorenie, ktoré sa rozširuje ako epidémia enormnou rýchlosťou. Pramení z nedostatku pohybovej aktivity, nevhodného jedla a jeho množstva (aj veľa, aj málo je zle) a z celkového nevyhovujúceho životného štýlu. Ako však súvisí obezita s fyzioterapiou? Najskôr si povedzme niečo málo z teórie a potom prejdeme k spojeniu tohto ochorenia s fyzioterapiou.


Obezita, je rozdelená do niekoľkých stupňov.

Využíva sa stupňovanie podľa hodnoty BMI (body mass index), čo v dnešnej dobe prežitok. Index BMI totiž poukazuje iba na množstvo hmoty v tele a nerozdeľuje ju na svalovú a tukovú zložku. Smerodajné je percento tuku v tele. Tuk môžeme mať podkožný (nachádza sa v poslednej vrstve kože), alebo viscerálny (obaľuje vnútorné orgány). Nebezpečnejší je, samozrejme, tuk viscerálny, ale ani podkožný tuk nie je neviniatko, pokiaľ ho je nadbytok.

Podľa Ch. Poliquina je ideálne množstvo celkového tuku u mužov pod 10% a u žien pod 15%. Charles pracuje s vrcholovými atlétmi, takže jeho normy sú prísnejšie, ako potrebuje bežný človek pre svoje fungovanie. Buďme teda viac zhovievaví a poľavme v tejto norme o 5% u každého pohlavia. Na meranie % tuku sa používajú viaceré techniky, napríklad pomocou kalipera. Mojou úlohou však nie je rozpitvávať techniky merania % tuku, ale priblížiť Vám, ako môže pomôcť fyzioterapia v boji s obezitou.


Pozrime sa bližšie na komplikácie, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou človeka, ktorý trpí obezitou. Okrem estetického problému sú to najmä zdravotné problémy. Medzi najčastejšie patria kardiovaskulárne ochorenia (vysoký krvný tlak, srdcové ochorenia, varixy, stenózy = zúženie priesvitu ciev…), tráviace problémy (zápchy, hnačky, potravinové intolerancie, alergie, žalúdočné vredy, reflux, v najhoršom prípade karcinómy v rôznych častiach tráviaceho traktu), diabetes mellitus 2. typu (pridruženými problémami sú problémy so zrakom až slepota, znížená citlivosť najmä na dolných končatinách, ktorá môže viesť až k amputácii časti končatiny, zvýšená únava…), problémy s pohybovým aparátom (v dôsledku nadmerného preťažovania skeletu vznikajú artrózy, ktoré vedú až k následnej výmene kĺbov; následkom vysokej hmotnosti sa znižuje fyzická aktivita, ktorá vedie k ochabnutiu svalstva a tým pádom celý pohybový aparát trpí bolesťami a funkčnými poruchami; rednutie kostí v dôsledku demineralizácie a nedostatku pohybu), zápalové ochorenia (artritída, nešpecifické zápaly), znížená kondícia, dýchacie problémy (dýchacia sústava nedokáže zabezpečiť dostatočné okysličenie organizmu), psychické poruchy jedinca.


Pri liečbe obezity je nevyhnutný komplexný prístup. Základom je zmena stravovacích návykov a tiež vhodne zvolený tréningový plán spojený s fyzioterapiou. Pre dosiahnutie rýchlych a efektívnych výsledkov je táto kombinácia nevyhnutná. Správny jedálniček Vám zabezpečí vyrovnanie hormonálnej hladiny, ktorá vedie k optimalizácii metabolických procesov a teda človek začne chudnúť. Okrem toho sa zlepší psychická stránka, ktorá je nevyhnutná pre pozitívne výsledky v chudnutí.


Na rad prichádza vhodná pohybová aktivita. Ako som vyššie spomínala, pohybový aparát nie je stavaný na záťaž, ktorou sú kila navyše a automaticky na to reaguje. Svalstvo u takéhoto človeka ochabuje a väzy strácajú na pevnosti. Kĺby nie sú stabilizované a nastáva ich nevhodné biomechanické zaťaženie, ktoré vedie k opotrebeniu a k vzniku artróz.

Okrem toho vznikajú bežné problémy, akými sú „ixáky“, t.j. kolená sú vbočené do tvaru písmena „X“. Je to zapríčinené zlou aktiváciou svalstva v oblasti bedrových kĺbov, ktoré sa pretavia do uvedeného postavenia kolien. To však nie je všetko. Pokračuje to nižšie do oblastí členkov, ktoré sa „zrútia“ do rovnakého postavenia, ako kolená a tým pádom nám padnú klenby nôh. Toto postavenie dolných končatín má za príčinu blokády v oblasti panvy a driekovej chrbtice, ktoré sa prejavujú ako bolesť v spodnej časti chrbta („kríže“). Okrem zlého postavenia dolných končatín je prítomná oslabená brušná stena, ktorá spôsobuje ďalšie komplikácie, akými sú bolesti chrbta, prípadne vyústenie do problému s medzistavcovými platničkami.


Úlohou fyzioterapie je v takýchto prípadoch odstrániť prípadné blokády a naučiť klienta správnym pohybovým stereotypom, aby si pohybom viac neuškodil, ako pomohol. Jeho pohybový aparát nie je totiž stavaný na nárazový pohyb a treba si naň postupne zvykať. Pri najvyššom stupni obezity je  vhodné zaradiť pohyb s odľahčením nôh, ako je plávanie, bicyklovanie a zaradenie rýchlej chôdze s paličkami.

Je potrebné naučiť klienta, ako správne využívať svoje telo a začať zaraďovať silový tréning od erudovaného trénera. Pri kombinácii správneho jedálnička a správneho silového tréningu spojeného s fyzioterapiou, sú výsledky najúčinnejšie a najbezpečnejšie. Nie je vhodné meniť všetko naraz, pretože človek stratí motiváciu a nedokáže v dlhodobom horizonte dodržiavať všetky zásady správnej životosprávy.


Ako teda môžete vidieť, obezita a fyzioterapia nie sú tak nesúvisiace pojmy, ako sa na prvý pohľad môže zdať.

Fyzioterapia pomáha pri boji s obezitou vhodne nastaveným pohybovým stereotypom, ktorý je nutný pre správne vykonávanie jednotlivých športových aktivít. Ak by ste sa totiž pustili do intenzívneho cvičenia alebo športovania so zlým pohybovým stereotypom a zlým držaním tela, narobili by ste si viac problémov a ku kilám navyše by sa pridali ešte aj zranenia a viac bolestí.

Určite ste už totiž počuli, že premena postavy je závislá od toho, ako dlho a ako často dokážete pohybovú aktivitu zaraďovať. Zranenie Vás môže odstaviť na veľmi dlhú dobu a tým spomaliť alebo zastaviť ubúdanie nadbytočných kilogramov.


Ak máte záujem o diagnostiku a individuálne riešenie Vášho stavu, rezervujte si termín u nás, kde Vám naši kvalifikovaní fyzioterapeuti pomôžu identifikovať potenciálne problémy, ktoré na Vás pri športovaní môžu číhať a komplikovať Vám život, prípadne Vám pomôžu odstrániť už vzniknuté bolesti.


Naše kontakty:


📱0907 568 443

💻rehanfyzio@gmail.com

⌨️správa na FB (Rehan Fyzio)

📸správa na Instagrame (rehanfyzio)

🗺SNP 763, Nová Dubnica


Ak sa Vám článok páčil, zdieľajte ho so svojimi blízkymi a dajte Rehanu na Facebooku “Páči sa mi to”. Dostanete sa tak k pravidelne publikovanému materiálu, ktorý Vám môže pomôcť.


Autor: Mgr. Natália Šedíková


130 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page