top of page
Writer's pictureNatália Šedíková

Magnézium – prečo je vhodné pre každého? Alebo prečo je dôležité dbať na jeho kvalitu…

Updated: Apr 7, 2022

Keď si predstavím, ako som mohla fungovať toľké roky bez magnézia, je mi z toho smutno.

Už nejaký ten rok pravidelne, na dennej báze, používam magnézium, ako môjho verného kamoša pri regenerácii náročných pracovných dní a po cvičení.

270609-spinach

Predtým, ako som začala používať magnézium, som bývala často unavená a môj spánok sa so zvyšujúcou pracovnou aktivitou začal priamo úmerne zhoršovať. Toto sa mi vôbec nepáčilo, pretože kto ma pozná, vie, že spánok si blažene užívam. 🙂


Hlavné výhody magnézia:

Zlepšená kvalita spánku (rýchlejšie zaspávanie, hlbší spánok a svieže prebudenie)

Viac energie počas celého dňa

Väčší pokoj, menšia úzkosť

Žiadne svalové kŕče (naozaj ich spôsobuje nedostatok magnézia!)

Lepšia detoxikácia

Lepšia funkcia nervového systému (podieľa sa na viac, ako 350 enzymatických procesoch v tele. Kapacita nám nedovoľuje vypísať všetky 🙂 )


Prečo si kupovať kvalitné magnézium?

Nekvalitné magnézium ľahko spoznáte. Stojí totiž veľmi málo. Pre peňaženku je to síce pri nákupe príjemné, ale v konečnom dôsledku vyhadzujete svoje peniaze von oknom.

Najčastejšie používané formy magnézia v doplnkoch sú oxid a citrát a v medicíne sa používajú pre svoje laxatívne účinky (preháňadlo). Oxid (najčastejšie ho nájdete v doplnkoch z lekárne) je na tom najhoršie, pretože má 4% vstrebateľnosť. T.j. z 50mg najbežnejšieho známeho Mg z lekárne (1 tbl) sa vstrebe do tela 2 mg Mg. Aby ste dostali do tela potrebnú minimálnu dennú dávku, museli by ste zjesť 200 tbl., a to už by účinkovali laxatívne vlastnosti oxidu.

Oproti nemu citrát má veľmi vysokú vstrebateľnosť, až 90%, no prináša aj nevýhody: Pri vyššom dávkovaní môže dôjsť k hnačke. Citrát je zodpovedný za produkciu energie a preto nemá takmer žiadny vplyv na zlepšenie kvality spánku a detoxikáciu pečene. Vhodný je, napríklad, po tréningu na doplnenie energie, alebo pri eliminácii kŕčov vo svaloch.


Aké magnézium mám teda používať?

Pre komplexné využitie benefitov magnézia potrebujete viacero foriem magnézia (tricitrát, bisglycinát, aspartát, taurát, treonat, glycinát atď.). Môžete si ich kúpiť samostatne a kombinovať, čo môže byť finančne náročné. Nutné sú tiež znalosti o dávkovaní.

Druhou možnosťou je kúpa trojkombinácie magnézia v najlepších pomeroch pre optimálne výsledky. Presne také používam a odporúčam z vlastných skúseností. Každý, kto prekoná blok z počiatočnej investície, si ho nevie vynachváliť, a mizne rýchlosťou svetla. Samozrejme, je v najvyššej kvalite, vyrobené v Nemecku, kde sú najvyššie štandardy kvality.

Za mňa je magnézium doplnok č. 1 a odporúčam ho naozaj každému, kto má niektoré z vyššie popisovaných problémov. Už po veľmi krátkej dobe je cítiť veľký rozdiel.

V prípade, že Vás zaujalo čokoľvek ohľadne magnézia, pokojne nás kontaktujte na týchto kontaktoch:


📱0907 568 443

💻rehanfyzio@gmail.com

⌨️správa na FB (Rehan Fyzio)

📸správa na Instagrame (rehanfyzio)

🗺SNP 763, Nová Dubnica

Autor: Mgr. Natália Šedíková

42 views0 comments

Comments


bottom of page