top of page

Liek menom drep

Updated: Apr 7, 2022

Prečo je nevyhnutné zaraďovať hlboký drep do svojho života? A prečo je považovaný za liek?


vlcsnap-2017-01-02-08h44m50s655

Viete, koľko problémov s pohybovým aparátom mal Váš predok?

Nula.

Viete, prečo? Pretože jeho základnou oddychovou pozíciou bol hlboký drep.

Koľko minút ste za posledný týždeň strávili v drepe Vy?


Drep je základná ľudská zručnosť, ktorú by mal dokázať každý zdravý človek. Z praxe vieme, že väčšina dospelých ľudí a dnes už aj deti nedokážu vykonať drep v jeho plnej kvalite. Prečo je tomu tak?


Príčin je mnoho, no ide najmä o zmenšený rozsah pohybu v kĺboch a tie sú spôsobené jednak skrátením a oslabením svalov a jednak kĺbnymi blokádami. Zmenšený rozsah pohybu v kĺboch je spôsobený najmä sedavým spôsobom života. V sede znižujeme nároky na flexibilitu najmä v bedrových, kolenných a členkových kĺboch, ktoré sú pri drepe kľúčové.

O negatívnych účinkoch na chrbticu ani nehovorím. O tom snáď niekedy nabudúce. V skratke to znamená, že Vaše telo sa adaptuje na „ľahšiu“ pozíciu v sede, kedy sú Vaše bedrá, kolená a členky približne v 90° uhle. Tým sa znižujú nároky na stabilizáciu tela voči gravitácii (postúra), znižuje sa svalová sila a flexibilita svalstva dolných končatín a podporuje sa chybné postavenie jednotlivých kĺbov. Tie potom spôsobujú funkčné poruchy pohybového aparátu, prípadne zranenia pri športe, kedy telo nie je schopné zareagovať obranným mechanizmom z nedostatočnej flexibility, alebo svalovej sily.


Povedzme si názorný príklad (podobnosť s akoukoľvek osobou je čisto náhodná, je Vás takých veľa 🙂 ).

Príde ku mne človek, ktorý pracuje v kancelárii za počítačom a sťažuje si na bolesť „krížov“. Vy všetci, ktorí čítate naše články už viete, že sa jedná o driekovú chrbticu. Po komplexnom vyšetrení zistím, že takýto človek má na tele viac zlého, než dobrého. Hlava v predsadenom postavení, preťažená šija, ramená už ani nechyrujú o centrovanom postavení a lopatky sú posunuté o 5 cm vpred oproti ich fyziologickej pozícii.

Tým pádom majú skrátené prsné svalstvo, ktoré vedie k blokádam rebier. Brušné svalstvo má pevnosť vechťa, ktorým sa umývajú schody a aby tá chudera chrbtica bola ako tak v antigravitačnom postavení, povrchové vzpriamovacie svalstvo chrbta bojuje z posledných síl a pripomína salámu od mäsiara. Také je stuhnuté. Panva je skrútená ako špirála a spazmus (lokálne stuhnutie svalstva) panvového dna nám kričí o pomoc. Bedrové kĺby majú rozsah pohybu klavírnej trojnožky a kolená bolia o 106. Členky sú v zásade v ich neutrálnej pozícii, prípadne uvoľnené pri spaní.

A potom to príde…


„Spravte hlboký drep“, vyzvem ho. Nespraví. Namiesto toho vídam dva varianty.

Klient celý hrdý, že spravil drep, ale jeho päty sú asi 10 cm nad zemou. Tak mu mierne skazím radosť a poviem mu, aby položil päty na zem. Buď to nedokáže, alebo pri snahe položiť päty spadne zadkom na zem. Keď sa znovu snaží o korektný drep zo stoja, dostane sa iba do pozície „na lyžiara“.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A na koniec, keď má klient hlavu v smútku, zdvihnem mu náladu tým, že ho oboznámim s cvikmi, ktoré dokážu jeho problémy odstrániť. Stavím na komplexné riešenie jeho problémov. Sme tu predsa na to, aby sme Vám pomáhali cítiť sa lepšie a robíme to s radosťou!



Do tej doby, ak sa Vám článok páčil a chcete sa dostať k pravidelne publikovanému náučnému materiálu a tiež k cvikom zadarmo, dajte stránke Rehan Fyzio na Facebooku „Páči sa mi to“ a zdieľajte článok so svojimi priateľmi.

Tí z Vás, ktorých zaujíma individuálny prístup a individuálne riešenie Vašich problémov s pohybovým aparátom – rezervujte si svoj termín u nás na:

📱0907 568 443

💻rehanfyzio@gmail.com

⌨️správa na FB (Rehan Fyzio)

📸správa na Instagrame (rehanfyzio)

🗺SNP 763, Nová Dubnica


Autor: Mgr. Natália Šedíková



46 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page