top of page

Komplexný prístup

Updated: Apr 7, 2022

Prečítajte si príbeh našej hlavnej fyzioterapeutky Mgr. Natálie Šedíkovej a to, čo ju viedlo k vytvoreniu komplexného prístupu pre Vás – našich klientov.


vlcsnap-2016-12-05-11h21m46s873

Dnes sa Vám, moji milí, prihovorím trošku v inom šate.

Pri mojom povolaní fyzioterapeuta som sa zaoberala najmä pohybovým aparátom pacientov, ako nás to učili v škole. Tak, ako sa stolár venuje nábytku, tréner tréningovým plánom a strojár strojarine. Ale tým, že naše telo funguje komplexne, som už dávnejšie od tohto prístupu upustila.

Prečo je tomu tak?

Kedysi, keď som bola ešte študentka, som vyzerala inak, ako teraz a určite som sa necítila dobre.

Mala som začínajúcu nadváhu a moja energia bola rapídne nižšie, ako teraz. To, že som sa ako žena v napuchnutom tele necítila dobre, snáď ani nemusím hovoriť. Bývala som často nafúknutá, po jedle som mávala som kŕče v bruchu a iné perličky, ktoré tu nebudem rozoberať. V kocke, na svoj vek som sa určite necítila tak, ako by som mala.

Tak som začala postupne pátrať, študovať, vzdelávať sa a komunikovať s ľuďmi, ktorí sa tejto problematike intenzívne venujú a riadila som sa ich radami. Postupne som zmenila svoje stravovacie návyky a tí, ktorí ma dobre poznajú, potvrdia, že som od malička poriadny „jedlík“, takže to nebolo pre mňa med lízať. Zo začiatku…

img_20160227_210402

po krátkom čase som ale na sebe začala badať pozitívne zmeny. Nebudem tu rozoberať, čo konkrétne som zmenila, pretože to nie je mojim cieľom, ale dostala som sa až do podoby, v akej som približne teraz. To znamená, že sa cítim energická – pokiaľ nie som preťažená 🙂 – vládzem viac, než kedykoľvek predtým, skončili sa mi moje tráviace problémy, spálila som nadbytočný tuk a vybudovala som si slušnú svalovú zásobu. A tak mi napadlo, či  by nebolo vhodné pomáhať týmto spôsobom aj ľuďmi, ktorí prejdú mojimi rukami?

Bolo…A tak som sa začala pozerať na človeka komplexne.

Motivovali ma k tomu aj ľudia, ktorí ku mne chodia na terapie. Ide o ľudí, ktorí majú prvotne problém s ich pohybovým aparátom a teda buď ich bolia svaly, alebo kĺby, alebo tak celkovo sú ubolení. Ale často tá príčina tkvie aj inde, ako len v pohybovom aparáte. Vďaka Bohu som dostala do vienka aj dar pozorovania a empatie a tak som začala pozorovať aj mimorečové signály, akými sú reč tela, výraz tváre, spôsob, akým sa človek hýbe, vyjadruje, ako sa má reálne rád, alebo či sa neznáša.

Okrem toho sa snažím z nich snažím vyšpárať aj ich životný štýl – pohyb, strava, životospráva, cigarety, alkohol, kvalita spánku a podobne. Popri tom si vyšetrujem ich pohybový aparát a snažím sa vytvoriť komplexné riešenie ich problému, aby sa im reálne uľavilo. Pretože ak nemáte dostatočnú inzulínovú senzitivitu , pretože si permanentne dvíhate hladinu cukru stravou a tým pádom si rozhádžete aj hladinu kortizolu, nemôžete očakávať, že budete maž kvalitný a výdatný spánok. A tak sa pretáčate ako kura na grile, zaspávate v krkolomných polohách a zrazu sem príde človek so „seknutým“ krkom a nepohyblivým ramenom.

Ako pridružené čerešničky sú zablokované vrchné rebrá a problém je na svete. Ak mi príde pani, ktorá má 30 kíl nadváhu a čuduje sa, že ju bolí bedrový kĺb, je to smutné. Vedeli ste, že jeden kilogram telesnej hmotnosti zvyšuje tlak do bedrového kĺbu až o 3 kilá?! Vynásobime to teda tými 30-timi kilami navyše a už aj máme na svete príčinu bolesti bedra.

Preto sa tak veľmi snažím pozerať na ľudí a ich problémy komplexne, lebo iba tak im dokážem reálne pomôcť. Za veľa svojich problémov si ľudia môžu sami a je len na nich a ich otvorenej mysli, či si svoje telo budú hýčkať, alebo ho nivočiť. Myslím si, že každý sme dostali telesnú schránku ako dar a mali by sme ju zveľaďovať. V tomto videu si, napríklad môžete pozrieť, čo spôsobujú skrátené svaly. Dokážete spraviť hlboký drep? Ak nie, už čoskoro sa môžete tešiť na pripravované prekvapenie, ktoré príde na nový rok a verím, že potom už nebude hlboký drep pre Vás problém.

Verím, že všetci, ktorí sledujete Rehan, máte chuť hýbať sa, riešiť svoje problémy a byť tak šťastnejší. Veď ako môže byť človek spokojný a v psychickej pohode, keď ho neustále niečo bolí, alebo trápi? Ak máte záujem o bližšie informácie ohľadne mojej premeny a zmeny životného štýlu, kľudne mi napíšte mail, alebo komentár a rada Vám odpíšem. Teším sa na Vaše postrehy a pokroky.


Autor: Mgr. Natália Šedíková


17 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page