top of page

Flossband a jeho využitie vo fyzioterapii

Updated: Apr 8, 2022



Čo je to Flossband?


Flossband je kompresná naťahovacie páska, vyrobená z prírodného latexu. Využíva sa vo fyzioterapii pri manuálnej terapii končatín. Je určená na krátkodobú kompresiu segmentu, napríklad kĺbu, svalu, alebo pri opuchu končatín. Zakladateľom tejto techniky je športový fyzioterapeut Sven Kruse, ktorý pôsobí v Nemeckej konfederácii olympijských športov a je tiež šéfom lekárskeho tímu hokejovej lige DEL.



Ako Flossband funguje?


Flossbandy sú rozdelené podľa farieb a každá farba má inú silu, tuhosť. Touto kompresnou páskou sa omotáva - bandážuje miesto, ktoré je potrebné rehabilitovať. Tlak, akým sa bandážuje záleží od toho, akú časť tela rehabilitujeme a taktiež čo pomocou flossbandu chceme dosiahnuť. Celý tento proces flossbandovania trvá približne 2 - 5 minút.

Omotaný segment môže fyzioterapeut následne mobilizovať, manuálne uvoľňovať svaly, fascie, či šľachy. Taktiež je možné krátkodobo rozcvičovať danú oblasť omotanú vo flossbande jednoduchými cvikmi.

Pod flossbandom dochádza k dočasnému obmedzeniu toku krvi a telo sa viac namáha, aby v danom segmente pretekala krv. Kompresiou všetkých tkanív sa v danom mieste potlačí fungovanie receptorov bolesti, dochádza k stimulácii fascii uložených hlboko pod kožou a to spôsobuje, že pri mobilizácii a cvičení sa fasciálne vrstvy začnú vzájomne voči sebe pohybovať, čím dochádza k ich uvoľneniu a oddeleniu.





Po odstránení flossbandu tkanivá okamžite nasajú krv, dochádza k tzv. “efektu špongie” a tým sa zlepší hydratácia tkanív, ktorá bola predtým obmedzená. Aj obmedzený pohyb v kĺboch býva často spôsobený slabou perfúziou. Preto sa zlepšená perfúzia môže odzrkadliť na okamžitom zlepšení rozsahu pohyblivosti kĺbov. Výborné výsledky s flossbandom je vidieť napríklad pri poúrazových stavoch kĺbov. Treba dať pozor pri hypermobilite kĺbov, kedy použitie flossbandu nie je vhodné. Pri aplikácii flossbandu je dôležité vedieť akým smerom sa páska omotáva okolo končatiny a taktiež akým tlakom. Flossband nie je vhodný na domácu liečbu, aplikovať ho môže len fyzioterapeut ktorý ovláda túto techniku.





Pri akých problémoch využívame Flossband?


👉 Pri obmedzenom pohybe kĺbov

👉 Bolesti kĺbov a svalov na končatinách

👉 Pri zápale šliach

👉 V rámci regenerácie po športe

👉 Liečbe trigger pointov (spúšťové bolestivé body vo svale, pri stalčení vyžaruje boesť aj do iných oblastí)

👉 Opuchy končatín a modriny



Účinky flossbandu:


👉 Zníženie bolesti

👉 Prekrvenie segmentu

👉 Zlepšenie rozsahu pohyblivosti v kĺbe

👉 Uvoľnenie mäkkých tkanív - svaly, fascie, šľachy, nervy

👉 Odstránenie zatuhnutých miest vo svale a bolestivých bodov

👉 Zníženie opuchu končatín


Autor: Mgr. Barbora Begáňová


Ak sa chcete ku nám objednať, máme otvorené v pracovné dni od 7:00-19:00.

Cenník a prehľad našich služieb nájdete tu.


Kontaktovať nás môžete cez tieto kanály:


📱 0907 568 443

💻 rehanfyzio@gmail.com

⌨️ www.facebook.com/rehanfyzio

📸 www.instagram.com/rehanfyzio

🖥 www.rehanfyzio.sk

🗺 SNP 763, Nová Dubnica

🖱www.eshop.rehanfyzio.sk


Ak sa Vám článok páčil, budeme radi za každé zdieľanie medzi svojich blízkych a priateľov. Ak sa chcete dozvedieť ešte viac informácií, sledujte nás na sociálnych sieťach Facebook, Instagram a Youtube.


228 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page