top of page

Fascie – možní pôvodcovia problémov

Updated: Apr 7, 2022

Prečítajte si, ako fascie môžu spôsobovať rôzne bolesti a problémy.


myofascial_release

Dnes sa spoločne pozrieme na to, čo sú to fascie a čo Vám môžu spôsobiť, ak nie sú v dobrej kondícii. Fascie sú akési blany, ktoré obaľujú a spájajú jednotlivé svaly, orgány a aj kosti. Predstavte si pomaranč, ktorý keď otvoríte, je pospájaný jemnými blankami. Obaľujú jednotlivé brušká dužiny pomaranča a na povrchu je jedna hrubšia vrstva bielej blany.

Takto nejako si môžete predstaviť fascie v našom tele. Tvoria akúsi sieť, cez ktorú komunikujú jednotlivé svaly a pomáhajú nám udržať tvar svalu, zabezpečujú nám kĺzanie jednotlivých vrstiev podkožia, svalov a orgánov medzi sebou a v neposlednom prípade tiež zabezpečujú stabilitu a rovnováhu nášho tela.


Fascie sú veľmi dobre cievne a nervovo zásobené a preto sú častým zdrojom bolesti. Bolesť vo fascii vznikne napríklad zlým držaním tela, zvýšeným napätím svalstva, stresom, alebo iným faktorom, ktorý spôsobí, že sa fascia  scvrkne a tým sú dráždené nervové zakončenia, ktoré a prejavujú ako bolesť. Fascia sa akoby „prilepí“ o svoj podklad a už nekĺže tak dobre, ako by mala.


Toto má za následok už spomínanú bolesť, ale tiež obmedzenie rozsahu pohybu. Máte pocit, že máte skrátené svaly, ale aj napriek pravidelnému strečingu sa Vám nedarí tento rozsah zlepšiť. Tu treba zvýšiť pozornosť a spomenúť si na fascie.

Nedávno som mala mladého klienta, ktorého bolel krk, mal obmedzený rozsah pohybu v ramenách a pri vyšetrení som zistila, že jeho problém tkvie najmä v stuhnutej fascii v oblasti driekovej chrbtice. Pritom mi klient vravel, že pravidelne strečuje, no prsné a chrbtové svalstvo sa mu veľmi rýchlo stiahne naspäť do pôvodného stavu.

Preto sme pri terapii pristúpili k jej uvoľneniu a jeho problém sa výrazne zlepšil. Išlo o manuálne techniky, kedy som pracovala s jeho podkožím a fasciami. Nie je to príliš relaxačná technika, no jej účinok je nezanedbateľný a výrazný už po prvej aplikácii. Treba podotknúť, že je potrebné túto techniku absolvovať viac krát, pretože nie je možné uvoľniť všetky „zatvrdlinky“ na jeden krát.


Prípadov, ako je tento, máme v našej praxi veľa. Uvoľňovanie fascii preto patrí do nášho základného arzenálu techník, ktorým pomáhame stovkám ľudí.

Ak preto máte problémy s pohybovým aparátom, ktoré sprevádzajú bolesti, môže byť uvoľňovanie fascii riešením aj pre Vás. Rezervujte si svoj termín u Vás a my Vám radi prostredníctvom odbornej a komplexnej diagnostiky stanovíme skutočného pôvodcu Vašich problémov a ponúkneme riešenia, ktoré sú väčšinou úspešne hneď po prvej terapii.

A to všetko s úsmevom a v príjemnom prostredí Rehanu, kde sa naši klienti cítia ako doma. 🙂


Naše kontakty:

📱0907 568 443

💻rehanfyzio@gmail.com

⌨️správa na FB (Rehan Fyzio)

📸správa na Instagrame (rehanfyzio)

🗺SNP 763, Nová Dubnica


Ak sa Vám článok páčil, zdieľajte ho so svojimi blízkymi a dajte Rehanu na Facebooku “Páči sa mi to”. Dostanete sa tak k pravidelne publikovanému materiálu, ktorý Vám môže pomôcť.

90 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page