top of page

Deti – na čo si dávať pozor pri vývine z pohľadu fyzioterapeuta

Updated: Apr 8, 2022

Vo svojej praxi som sa začala častejšie stretávať s deťmi, ktoré mali rôzne problémy s pohybovým aparátom a preto som sa rozhodla napísať Vám o tejto problematike článok.


V dnešnej rýchlej dobe zabúdame na pohyb nie len my dospelí ale už aj deti. Nie je správne, keď dieťa presedí niekoľko hodín v škole na stoličke, príde domov a znova sedí pred televízorom alebo za počítačom.

Pohybom predchádzame rôznym problémom a udržiavame svoje telo v správnej forme.

Často sa u detí stretávam s problémami ako napríklad: predsunuté držanie hlavy, odstávajúce lopatky, zaguľatený chrbát, panva smerujúca dopredu, nefunkčné bruško a v neposlednom rade vpadnuté členky dovnútra či plochonožie. Deti sa môžu sťažovať na bolesť ale aj nemusia.

V krátkosti by som Vám popísala niečo o problematike detskej nohy a jej funkčnej poruche. Na chodidlách máme množstvo kĺbov a svalov. Svaly nám vytvárajú klenby – priečnu a pozdĺžnu. Ak sú tieto svaly ochabnuté môžeme si na deťoch všimnúť, že majú plochú nohu. Hallux valgus, teda vbočený palec, či vpadnutý členok, sú tiež následky oslabeného svalstva na nohe.

Deťom do troch rokov sa noha vyvíja, formuje a stabilizuje. Do troch rokov dieťaťa sa nemusíte báť funkčných porúch alebo iných deformít chodidla. Treba však dbať na to, aby noha mala dostatok stimulov a aby mala podmienky na svoj zdravý vývoj.

Ďalšie príčiny, ktoré môžu spôsobovať takéto problémy naším chodidlám sú napríklad: nevhodne vybraná obuv už pri bábätkách, nevhodná veľkosť ponožiek a malé množstvo stimulov pre chodidlá.

Ako som spomínala chodidlo sa skladá z veľkého množstva drobných kĺbov a preto je dôležité aby bolo pohyblivé. To znamená, že ak dieťa nosí už od bábätka tesné ponožky, papučky, neskôr sú to topánky či tenisky, noha nemá žiadnu možnosť dostatočne sa hýbať. Chodidlo je prispôsobené tak, že pri chôdzi alebo akomkoľvek pohybe má možnosť sa zväčšiť do šírky aj dĺžky. Ale ak má dieťa neustále nohu stiahnutú v ponožke a potom ešte aj v tesnej topánke, tak neumožňujeme kĺbom pohybovať sa a svalom aktívne sa zapájať pri pohybe. Tak isto nie je žiaden dôvod, aby dieťa chodilo celý deň v nejakej obuvi. Noha potrebuje byť stimulovaná rôznymi povrchmi, teplom aj chladom. Potrebuje mať dostatočnú možnosť pohybovať sa tak, ako ona potrebuje a nie tak, ako nám topánka či ponožka dovolí.

Preto treba rozmýšľať nad správnym výberom topánok a ponožiek. Dôležitosť, tiež, prikladám cvičeniu a masáži chodidiel Vašich detičiek. Existuje mnoho cvikov, pomocou ktorých dokážeme chodidlo napraviť, spevniť a chrániť pred zraneniami.

Takáto disfunkcia chodidiel sa ďalej ukazuje aj na iných častiach tela. Ak je nefunkčná klenba nohy, vpadnutý členok tak to môže mať za následok zlé postavenie panvy, chrbtice , oslabené lopatky, predsunutú hlavu. Samozrejme, môže ale nemusí.  Príčin môže byť veľa a každý jedinec aj dieťa sú iní a veľmi individuálni.  Ale je dobré všímať si držanie tela  Vášho dieťaťa. Pripraviť mu nejaké aktivity, prihlásiť ho na krúžok alebo jednoducho sa spoločne venovať športu alebo pohybovej aktivite, ktorú si obľúbite. Rodičia musia dbať na pravidelný pohyb svojich detí.

Autor: Bc. Kristína Stískalová

Ak máte pocit, že tento článok Vám pomohol a mohol by pomôcť aj niekomu z Vašich známych, budeme radi za zdieľanie.

Ak by ste si nevedeli poradiť s držaním tela Vašich detí alebo sa jednoducho chcete iba poradiť aké cviky sú vhodné, ako často cvičiť a čomu sa vyvarovať, stačí nás kontaktovať, napr. na týchto kontaktoch:

📱0907 568 443

💻rehanfyzio@gmail.com

⌨️správa na FB (Rehan Fyzio)

📸správa na Instagrame (rehanfyzio)

🗺SNP 763, Nová Dubnica

451 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page