top of page

CHDT – chybné držanie tela

Updated: Apr 7, 2022

Objavte najčastejšie chyby v držaní tela a ako ich napraviť.


img_5981

Ak patríte k ľuďom, ktorí majú problém s pohybovým aparátom, najmä s chrbtom, pravdepodobne ste navštívili niekedy rehabilitáciu, alebo rehabilitačného lekára. Ten Vám po vyšetrení napísal lekársku správu v nej sa objavila skratka CHDT. Čo si ale predstaviť pod pojmom CHDT? Ide o chybné držanie tela.


Dnes by som Vám rada popísala, ako by malo vyzerať správne držanie tela a zároveň aj najbežnejšie odchýlky od toho, ako je to správne.


Pod pojmom správne držanie tela si môžeme predstaviť stav, kedy sú naše svalové skupiny v rovnováhe, kĺby sú v tzv. centrovanom postavení a teda na ne pôsobia sily tak, že ich čo najmenej opotrebúvajú, alebo poškodzujú.

Takéto postavenie je ale možné vidieť buď iba u zdravých detí, ktoré mali správny psychomotorický vývoj a ešte sa nestihli „pokaziť“ zlými pohybovými stereotypmi, ako je napríklad nosenie tašky na jednom pleci, poškodenie chodidla nesprávnou obuvou, prípadne zlé vstávanie z postele (vstávanie cez priamy brušný sval bez otočenia sa nabok), alebo u malého percenta dospelých, ktorí sa venujú tomu, aby ich pohyb bol čo najdokonalejší.

Cvičia napríklad podľa metodiky Spiraldynamic, ktorý absolvovala aj naša fyzioterapeutka Adelka a s radosťou Vám ukáže, ako ho môžete aplikovať do bežnej praxe aj Vy.


Na obr. 1 môžete vidieť približné správne držanie tela. Musí byť zachovaná rovnováha medzi hlbokými ohýbačmi krku a krátkymi extenzormi (vystieračmi) krku, medzi prsnými svlami a medzilopatkovými svalmi.


img_5979

Obrázok #1


V prípade, že sú skrátené prsné svaly a krátke extenzory šije a zároveň oslabené medzilopatkové svaly a hlboké ohýbače krku, vzniká horný skrížený syndróm, ktorý môžete vidieť na obr. 2. Hlava sa dostáva do predsunutého postavenia, lopatky sa „zošuchnú“ po hrudníku dopredu, ramená sú tiež v predsadenom postavení a preťažuje sa hrudná a krčná chrbtica.

Krčná lordóza a hrudná kyfóza sa dostávajú do preexponovanej pozície – do hyperlordózy a hyperkyfózy. Nastáva tu mechanické preťažovanie medzistavcových platničiek, ktoré tvoria tlmiče stavcov a pri ich poškodení môžu vznikať radikulárne syndrómy = koreňové syndrómy. Pri tejto diagnóze vzniká bolesť vystrelujúca do horných končatín, alebo aj mravčenie v končatinách.


img_5976

Obrázok #2


Na obr. 3 môžete vidieť nerovnováhu najmä v spodnej časti tela. Oslabená brušná stena a sedacie svaly a oproti nim skrátené vzpriamovače chrbta v driekovej časti a ohýbač bedrového kĺbu. Takýto obraz nám vytvára dolný skrížený syndróm, ktorý preťažuje najmä driekovú a krížovú oblasť chrbtice. Tiež sa preťažujú medzistavcové platničky a môžu vznikať radikulárne syndrómy, ale vyžarovanie a mravčenie sa prejavuje v dolných končatinách.


img_5977

Obrázok #3


Často sa stáva, že je vidieť obraz horného aj dolného skríženého syndrómu naraz, pretože ako som už písala v inom článku, naše telo funguje ako celok a zjednodušene, keď niečo nefunguje na jednom konci, prejaví sa to aj na druhom.

Chybné držanie tela však nemusí spôsobovať iba koreňové syndrómy, ale aj funkčné poruchy pohybového aparátu, kedy môžete pociťovať napríklad bolesti v oblasti šije, bolesti hlavy, pichani v oblasti hrudníka, prípadne pod lopatkou, alebo bolesť „krížov“ = driekovej chrbtice. Môže sa to však odraziť aj na boľavom kolene, či ramene.


Preto je dôležité dbať na svoje držanie tela, pretože prevencia je jednoduchšia a dôležitejšia, ako samotné riešenie problému.


U nás v Rehane sú preto terapeuti vyzbrojení veľkou škálou techník, prostredníctvom ktorých Vám môžu pomôcť či už v prevencii, ale tiež aj v následnom riešení Vašich problémov. Svoj termín u nás si môžete rezervovať na:


📱0907 568 443

💻rehanfyzio@gmail.com

⌨️správa na FB (Rehan Fyzio)

📸správa na Instagrame (rehanfyzio)

🗺SNP 763, Nová Dubnica


Ak sa Vám článok páčil, zdieľajte ho so svojimi blízkymi a dajte Rehanu na Facebooku “Páči sa mi to”. Dostanete sa tak k pravidelne publikovanému materiálu, ktorý Vám môže pomôcť.

Autor: Mgr. Natália Šedíková



333 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page