top of page

Bránica – jej funkcia a vplyv na zdravie pohybového aparátu

Updated: Nov 12, 2019

Bránica (lat. Diaphragma) je dôležitým svalom ľudského tela. Je to hlavný dýchací sval, ktorý oddeľuje brušnú dutinu od hrudnej dutiny a má kopulovitý tvar.


Okrem toho, že vďaka nej dýchame, zabezpečuje tiež kašľanie, kýchanie, zvracanie, smiech, plač a dokonca sa podieľa aj pri vylučovaní stolice a moču. Bránica je dôležitou súčasťou hlbokého stabilizačného systém (HSS), ktoré sú tvorené ešte svalmi brucha, chrbta a panvovým dnom. Z toho vyplýva, že sa bránica podieľa na veľkom množstve procesov v našom tele.


Dýchanie je vrodený reflex, ktorý zvyčajne ani nevnímame na vedomej úrovni. Nemusíme byť sústredení, aby sme dýchali, ale je vhodné uvedomiť si, akým spôsobom (stereotypom) dýchame. (Zdravé) deti sa rodia so správnym stereotypom dýchania. Čím je človek starší, tým viac sa mu mení stereotyp dýchania k horšiemu, čo môže spôsobiť v našom tele komplikácie. Je to spôsobené, napr. jednostranným zaťažením, hrbením, malou, alebo nesprávnou pohybovou aktivitou, stresom, psychickým, alebo fyzickým zaťažením.




Zdroj: internet


Na čo všetko bránica vplýva?

  1. napätie kostrového, aj hladkého svalstva

  2. správna funkcia tráviaceho systemu

  3. správna funkcia lymfatického system (plynulý tok lymfy, ktorý nám odburáva škodlivé látky z tela preč)

  4. mikromobilizácia kĺbov, najmä rebier a stavcov

Ako pristupovať k terapii, ak sa zistí nesprávna funkcia bránice?

  1. nácvik správneho dýchacieho stereotypu. Táto metóda je základom pri väčšine bolestí chrbta, alebo pri riešení diastázy brušného svalstva. Okrem toho je to skvelá relaxačná a antistresová terapia

  2. lokalizované dýchanie – nacvičujete si polohocit a pohybocit a okrem toho skvelo zmobilizujete celý hrudník, rebrá a medzirebrové svalstvo

  3. masáž a manuálna terapia bránice. Často krát sa v bránici nachádza veľké množstvo bolestivých bodov, ktoré je treba manuálne odstrániť

  4. mobilizačné techniky rebier

  5. psychohygiena

  6. relaxačné techniky

  7. zlepšenie stravovacích návykov

Na koniec by som Vám chcela popísať príklad s mojou klientkou:

Klientka mala subjektívne pocity “hrče” v oblasti bránice a cítila ju zvnútra svojho tela. Hrča bola viditeľná aj voľným okolom. Okrem toho popisovala tráviace ťažkosti. Lekárske vyšetrenia neukázali nič nezvyčajné. Pohmatom som klientku vyšetrila a pod rukami som mala útvar v tvare loptičky. Pristúpili sme preto k manuálnej terapii, uvoľňovacím a mäkkým technikám bránice. Postupne sa klientke uľavilo, zmizla bolesť a aj tráviace ťažkosti.

Ak máte podobné ťažkosti, alebo poznáte niekoho, kto ich má, pokojne sa na nás obráťte a my Vám radi pomôžeme. Ako ste si totiž mohli prečítať, bránica je síce nenápadný, ale za to veľmi dôležitý sval, ktorý môže vyvolať veľa komplikácii, ak nefunguje tak, ako má.

Ak sa Vám článok páčil, budeme vďační za každé zdieľanie. Ak máte záujem o viac informácii, sledujte nás na Faceboooku a Instagrame, kde nájdete veľké množstvo článkov a videí z nášho diania.

Ak sa chcete ku nám objendať, môžete využiť tieto kontakty:

0907 568 443

rehanfyzio@gmail.com

správa na Facebooku

správa na Instagrame

1,909 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page