top of page

Brušná diastáza

Updated: Sep 13, 2022

Čo je to brušná diastáza a ako môže ovplyvniť kvalitu Vášho života? Dozviete sa v nasledovnom článku.




https://www.bioliek.sk/blog/diastaza/


V dnešnom článku by som Vám rada priblížila problém, s ktorým sa stretávajú najmä ženy po pôrode, alebo obézni ľudia. Pozrieme sa bližšie na to, čo je to brušná diastáza.

Brušná diastáza je charakterizovaná ako „rozostup“ priamych brušných svalov. Poďme sa trošku bližšie pozrieť na anatómiu, aby ste si to vedeli lepšie predstaviť.

Brušné svalstvo sa skladá z 3 skupín svalstva: priame, šikmé (rozdeľujú sa na vonkajšie a vnútorné) a priečne. Sú zrkadlovo uložené a teda sú to párové svaly. Všetky tieto skupiny brušného svalstva sa upínajú v strede trupu do tzv. bielej čiary (linea alba). Je to väzivový prúžok, ktorý nemá schopnosť kontrakcie a preto pri jeho nadmernom zaťažení dochádza k jeho uvoľneniu. Biela čiara je preťažovaná najmä väčšinovou aktivitou priameho brušného svalstva a nedostatočnou stabilizáciou priečneho a šikmého brušného svalstva.


obr.1

Brušné svalstvo


Tento model aktivity svalov brucha nie je správny a preto dochádza k nadmernému preťaženiu spomínanej bielej čiary. Okrem tohto dôvodu je to aj preťaženie brušnej steny počas tehotenstva, keďže v krátkom čase je na ňu vyvíjaný niekoľkonásobný tlak. Takmer k tomu istému zaťaženiu dochádza aj u ľudí s nadváhou, ale s rozdielom, že naberanie váhy trvá väčšinou dlhší čas a zároveň aj dlhšie trvá. Preto sa diastáza u týchto ľudí rozvíja dlhšie.

Toto všetko spôsobí, že bruško vyčnieva dopredu a to aj  v prípade, že je žena štíhla a má nízke percento podkožného tuku.


Obesity before after. Young woman's body on gray background.

Vyčnievajúce bruško – problém, ktorý spôsobuje aj diastáza


Čo robiť, aby diastáza nevznikla?

Odpoveď je jednoduchá – treba cvičiť. Ide hlavne o cvičenie hlbokého stabilizačného systému (HSS; je tvorený brušnou stenou, svalstvom chrbta, bránicou a panvovým dnom. Pre jednoduchosť nebudem uvádza dôležitosť zapojenia aj týchto svalových skupín), ktorý má byť v rovnováhe a teda pri aktivite brušných svalov nesmie byť prevaha priamych brušných svalov, ktorá provokuje vznik diastázy.

Cvikov na HSS je neúrekom, no je dôležité, aby boli správne prevedené. Preto je vhodné naučiť sa tieto cviky pod dohľadom fyzioterapeuta, alebo kvalifikovaného trénera, ktorý ovláda aj takéto stabilizačné cviky. Okrem cieleného cvičenia je vhodné dodržiavať zásady školy chrbta, ktorá Vám zabezpečí odľahčenie chrbtice a správnu stabilizáciu trupu.


Čo robiť, keď už diastáza vznikla?

Odpoveď bude rovnaká, ako pri predchádzajúcej otázke. Postup je však trošku odlišný. Ak už máte rozvinutú diastázu, je nutné najskôr aktivovať bruško pomocou dýchania a potom postupne zacvičovať bruško podobnými cvikmi, ako v predchádzajúcom prípade. Tu je však ešte dôležitejšie, aby boli cviky prevedené správne, aby sme predchádzali prehĺbeniu problému. Potom už je to len na Vás, ako sa k tomu postavíte 🙂


Určité tipy a cviky na posilnenie hlbokého stabilizačného systému nájdete na našom YouTube kanálikde pre Vás pravidelne publikujeme náučný materiál. Rovnako pre Vás publikujeme aj články na našom blogu, kde napríklad v tomto článku nájdete pár tipov na dýchacie cvičenia.

Ako už ale určite viete, cvičenie je nevyhnutné vykonávať správne a nie každé cviky môžu byť vhodné pre Vašu úroveň a stav. Rezervujte si preto svoj termín u nás, kde sa Vám náš vysoko-kvalifikovaný personál, ktorý už pomohol stovkám ľudí, bude venovať individuálne a ukáže Vám tú najrýchlejšiu a najefektívnejšiu cestu k riešeniu Vášho problému.


Naše kontakty:

📱0907 568 443

💻rehanfyzio@gmail.com

⌨️správa na FB (Rehan Fyzio)

📸správa na Instagrame (rehanfyzio)

🗺SNP 763, Nová Dubnica


Ak sa Vám článok páčil, zdieľajte ho so svojimi blízkymi a dajte Rehanu na Facebooku “Páči sa mi to”. Dostanete sa tak k pravidelne publikovanému materiálu, ktorý Vám môže pomôcť.

297 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page