top of page

Maminy, bábätká, pomôcky a najčastejšie chyby, ktoré z lásky k vašim drobcom nevedome robíte

Updated: Jul 22, 2022

Chodítka, vajíčka, nosiče... Viete, ktoré z pomôcok môžu viac ublížiť, ako pomôcť?



Milé maminy, poďme sa spoločne pozrieť na to, ako môžete jednoducho predísť problémom s psychomotorickým vývinom. Verím, že mnohé z Vás tieto zásady poznajú a ak nie, môžete sa inšpirovať.


Zdravé dieťa sa rodí s nezrelým centrálnym nerovoým systémom (CNS). Počas svojho života sa vyvíja a dozrieva. Vyvíja sa tým teda aj pohybová činnosť dieťaťa = psychomotorický vývin. Na to, aby sa dieťa zdravo vyvíjalo, nepotrebuje veľmi veľa, stačí dostatočný priestor na pohyb a jednoduché stimuly a motivácie k správnemu pohybu. (napr. pár farebných hračiek, kktoré obmieňame).


CNS dieťaťa je dosť chytré na to, aby vedelo, kedy je čas na ďalší pohybový míľnik. Vo všeobecnosti platí, že kým dieťa nerobí samostatne určitý pohyb, resp. sa tam samé nedostane, ešte nie je jeho CNS dostatočne zrelé na to, aby to robilo a nie je vhodné dieťaťu pomáhať a umelo ho dostávať do danej pozície (napr. ak sa dieťa samostatne neposadí cez šikmý sed a neudrží sa v ňom bez odpory, znamená to, že ešte samostatne nesedí. Nepomáhame podkladaním vynkúšov, ani nieťa neposadzujeme na naše kolená atď...).



Základné zásady, ako deťom nepomáhať:


- nepodkladať vankúšmi a neposadzovať, kým dieťa nesedí samé

- neťahať dieťa do sedu za ruky (cez priamy sed)

- nevodiť deti za ruku/ruky pri chôdzi skôr, ako samostatne chodí( oslabuje sa brušné svalstvo a mení sa stereotyp chôdze)

- neťahať deti za ruky do vzduchu (hrozí subluxácia lakťa a ramena)

- ak je dieťa schopné jesť samostatne, nekŕmiť ho (preťažuje sa krčná chrbtica do neprirodzených predsunov)

- nezabúdajte na dôležité polohovanie deťatka na brušku. Toto je poloha, kde sa rozvíja krčná chbrtica do lordózy (fyziologické zakrivenie v tvare "C")


Stretávame s tým, že dospelí sa snažia dieťaťu pomôcť rýchlejšie dozrieť a používajú pri tom rôzne pomôcky (alebo skôr škodítka?). Pozrieme sa na najbežnejšie z nich.



Chodítka/pavúky


Myslím, že väčšina rodičov vie, že táto pomôcka nie je vhodná v žiadnom ohľade, nech sa na to pozrieme z akéhokoľvkej uhla pohľadu. Zaradila by som ich do kategórie "škodítok". Vychádzajme z 3. odseku tohto článku a teda - ak dieťa samostatne nechodí (t.j. bez pomoci rúk a nábytku), nie je vhodné chodítko používať, lebo nemá dostatočné zdrelé CNS. Ak už samostatne chodí, chodítko stráca zmysel 🙃

Dieťa je v chodítku zavesené a zvyčajne nestojí na celej ploche chodidla. Táto pozícia vyraďuje z činnsoti svaly panvového dna a brušné svalstvo. To spôsobuje narušenie dychového stereotypu a širokej škále funkčných problémov, spojené najmä s bolesťou chrbta a podobne Ak k tomu dieťa "stojí" na špičkách, skracujú sa aj Achillové šľachy, čo môže viesť k "špičkovaniu".




Vajíčka (autosedačka v tvare "U")


Autosedačky sú, bezpochyby, nevyhnutnoým bezpečnostným prvkom pri prevážaní detí v aute. Neodporúčam ich však používať namiesto kočíka, pretože dieťa je v nej zalomené a nemá dostatočný priestor pre pohyb. Kým dieťa samostatne nesedí, odporúčame ich využívať iba na čas nevyhnutný pre presun dieťaťa. Platí rovnaký princíp, ako je popísaný vyššie, pri predčasnom posadzovaní.




Nosenie detí v nosičoch a šatkách


To, či je nosenie prospešné, alebo škodlivé, závisí najmä od toho, aký nosič/šatku používate a ako je v nich dieťa uložené/uviazané. Dieťa nesmie visieť zavesené za slabiny, nesmie mu prepadávať hlavička do záklonu a chrbátik by mal byť mierne v ohnutí. Nohy by mali byť viazané doširoka a zadok by mal byť o niečo málo nižšie, ako sú kolená ( v prípade vertikálneho nosenia). Nosenie je veľmi pozitívne pre citový vzťah matky a dieťaťa, tiež je to pohodlné, no držala by som sa zdravého stredu. Striedať nosenie s kočíkom je rozhodne zlatá stredná cesta.

Určite neodporúčame klokanky, v ktorých deti doslova visia a sú otočené chrbtom k rodičovi. Toto zavesenie núti dieťa do narovnaného postavenia skôr, ako je na to pripravené. Nie je fixovaná hlavička, dieťa visí za slabiny a tiež sú namáhané genitálie.

Ak sa potrebujete dozvedieť, ako správne nosiť, obráťte sa na odborníkov.


Z pohľadu fyzioterapie voči noseniu berieme do úvahy aj to, v akej kondícii bola mamina pred pôrodom. Ak bola aktívna, s dostatkom pohybu, určite sa rýchlejšie adaptuje na nosenie, ako žena, ktorá mala sedavú prácu a nedostatok pohybu. Po pôrode sa v rámci šestonedelia dávajú dokopy najmä brušné svaly, svaly panvového dna a chrbtové svalstvo. Ak sú tieto partie veľmi oslabené, nosenie v tomto prípade nie je príliš vhodné, najmä nie v šestonedelí.



Kočíky


Dbajte na výber vhodného kočára. Vanička by mala byť rovná a dostatočne široká na to, aby sa tam dieťa pohodlne zmestilo a malo priestor na pohyb všetkých končatín. Nevhodné sú kompaktné kočáre s vypodložením pod kolenami. Odporúčame tiež odpružené kolesá pre väčší komfort dieťaťa.



A na koniec niečo na odľahčenie. Jedna detská fyzioterapeutka, ku ktorej som s obľubou chodila na prax mala na nástenke napísané: "Deti sú skvelé tvory, zvládnu aj opateru svojich rodičov."🙂 Nemajte preto zlý pocit, ak ste sa dozvedeli nejaké informácie, ktoré ste nevedeli. Deti nie sú z cukru, no s dobrými informáciami im vieme ponechať dostatok priestoru pre zdravý psychomotorický vývin.



Ak chcete dať skontrolovať svoje ratolesti, v Rehane máme Terezku, ktorá sa venuje deťom od cca 3 rokov. Rieši najmä plochonožie, chybné držanie tela a detskú brušnú diastázu. Na vyšetrenie je treba sa objednať cez tieto kontakty:



📱 0907 568 443

💻 rehanfyzio@gmail.com

⌨️ www.facebook.com/rehanfyzio

📸 www.instagram.com/rehanfyzio

🖥 www.rehanfyzio.sk

🗺 SNP 763, Nová Dubnica



Ak chcete dostávať viac užitočných informácii z oblasti fyzioterapie, sledujte nás na našich sociálnych sieťach Facebook, Instagram a Youtube.


Autor: Mgr. Natália Šedíková, korekcia článku Bc. Tereza Rýdza



90 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page